lørdag den 24. november 2012

Vi vil blæse på Regeringen - vil Hæstorp?

Venstre i Region Hovedstaden takker pænt nej tak til Regeringens tilbud om den såkaldt differentierede behandlingsgaranti, hvor syge mennesker kan vente i op til to måneder på behandling. Vi vil bevare behandlingsgarantien på én måned for alle de sygdomme og lidelser, som hidtil har været omfattet af garantien. Men vil Socialdemokraternes spidskandidat Sophie Hæstorp Andersen følge Venstre?  

Torsdag aften havde jeg den store ære at blive valgt som Venstres spidskandidat til regionsrådsvalget i Hovedstaden næste år. Foran de mange fremmødte annoncerede jeg, at et helt centralt omdrejningspunkt for Venstre ved roret i Region Hovedstaden vil være at bevare behandlingsgarantien på én måned. I prioriteringen af regionens ressourcer siger vi dermed også, at der er noget, der er vigtigere end andet. Og det er vigtigt, at den enkelte patient kan blive behandlet så hurtigt og kvalificeret som muligt. Hvorfor nu det?

For det første af hensyn til den enkeltes livskvalitet. Uanset om man er advokat eller arbejdsløs er hurtig behandling vigtigt, hvor man i stedet for at spekulere på sygdom og lidelse kan koncentrere sig om at få tilværelsen tilbage på ret spor.

For det andet af hensyn til samfundsøkonomien. Vi har ikke råd til at lade syge mennesker hensygne tilværelsen på ventelister. Den arbejdsløse skal ikke stå på en venteliste, men søge job og advokaten skal slet og ret tilbage og passe sit arbejde.

For det tredje af hensyn til systemet i sig selv. Regeringens differentierede behandlingsgaranti er en glidebane i retning af, at det nu igen er i orden med ventelister. Vi løsner så at sige grebet om systemet, som nu igen bliver vigtigere end patienten.

Der er næppe nogen tvivl om, at regeringens differentierede behandlingsgaranti, hvor man accepterer længere ventelister, dybest set er et forsøg på at gøre op med den tidligere regerings udvidede frie sygehusvalg, hvor patienten har ret til behandling på et privathospital i forbindelse med ventetider i det offentlige system. Regeringen vil ganske enkelt privathospitalerne til livs. Det er et ideologisk korstog, som jeg ikke vil deltage i.

Jeg ser privathospitalerne som en del af det offentlige sundhedssystem, som på lige fod med de offentlige hospitaler skal have mulighed for at byde ind med kvalificeret og billig behandling, hvor det er muligt. Og frem for alt er privathospitalerne vigtige i bestræbelsen på at holde ventelisterne i skak.

Jeg vil med andre ord hellere bekæmpe sygdom, lidelse og ventelister end jeg vil bekæmpe privathospitaler.

Jeg har et lønligt håb om, at Socialdemokraternes spidskandidat Sophie Hæstorp Andersen, som jeg kender som en pragmatisk og begavet politiker, vil følge Venstres ambition om at fastholde behandlingsgarantien på én måned.

Tiden vil vise, om det er et naivt håb!     

Ingen kommentarer:

Send en kommentar