onsdag den 2. maj 2012

Regeringen bør da overveje en boykot af EM

Er det rigtigt at sammenblande sport og politik?

Det spørgsmål er blevet stillet temmeligt mange gange de seneste uger på grund af koblingen mellem den fængslede og i øvrigt sultestrejkende ukrainske eks-præmierminister Julia Timosjenko og så det nært forestående EM i fodbold.

Jeg ved ærligt talt ikke, om det er rigtigt eller forkert ... at blande sport og politik. Men jeg kan konstatere, at man roligt kan glemme alle de fine normative betragtninger, når man kigger dybt i historien. For sport og politik ER til alle tider blevet rodet sammen i en noget uskøn pærevælling.

Tænk på OL i 36, hvor Hitler i hjertet af Tyskland - i Berlin - ønskede at føre bevis for sine syge ideer. Heldigvis, og til Hitlers store fortrydelse, vandt den sorte amerikanske atletikudøver Jesse Owens hele fire guldmedaljer.

Den kolde krig trak - helt uden skæven til sportsudøvernes lange forberedelser - for fuld skrue den politiske og ideologiske kamp helt ind på arenaen. I protest imod Sovjetunionens invasion af Afghanistan holdt blandt andre USA, Vesttyskland og Japan deres sportsudøvere hjemme fra OL i 1980 i Moskva.

Østblokken svarede igen ved at melde kollektivt (pånær Jugoslavien og Rumænien) afbud til legene i Los Angeles i 1984. Officielt på grund af utryghed ved sikkerheden. Reelt vel nok som "tak for sidst" for boykotten i 1980.

Det var i øvrigt i disse år, at en række danske idrætsudøvere, især personificeret ved de dengang og stadigt håndbold-populære bolsjedrenge, kastede sig ind i fænomenet "Idræt for fred".

Sport og politik blandes også sammen på mere - om man vil - lavpraktisk politisk vis. De danske kommuner investerer masser af penge i idræt, som undergår og er et resultat af politiske prioriteringer. De store danske kommuner bruger helt bevidst sport som led i markedsføringen. Staten har en strategi for tiltrækningen af internationale sportsbegivenheder. Team Dammark støtter - med politisk opbakning - danske elite-sportsudøvere.

Med andre ord ... Glem alt om de naive forstillinger om en adskillelse af sport og politik. Sport og politik har været, er og vil vedblive med at være en sprængfarlig cocktail.

Skal landsholdet så boykotte EM i Ukraine/Polen?

Nej, landsholdet skal selvfølgelig deltage i EM. Så længe Danmark har noget, der bare minder om diplomatiske forbindelser til Ukraine, skal det danske landshold selvfølgelig deltage. Politikerne skal ikke holde sporten ud i strakt arm. Afbryder Danmark eller EU alt samarbejde med Ukraine, ja så er det en anden snak. Men det er ikke på bordet lige nu!

Skal regeringen og ministrene boykotte deres deltagelse i EM?

Ja, det synes jeg på ingen måde, at regeringen bør udelukke. Og jeg forstår faktisk ikke den kolde afvaskning, som Kulturminister Uffe Elbæk giver ideen om en boykot. Og ja, jeg er helt med på, at man kan drage alle mulige sammenligninger med den tidligere regerings håndtering af situationen i Kina.

Men Ukraine er ikke Kina.

Det svarer lidt til dem, der påstår, at vi ikke skal fjerne een diktator, fordi vi ikke kan fjerne dem alle sammen på en gang. Det er dem, der mener: Vi (læs primært USA) skulle ikke ha' invaderet Irak og fjernet Saddam Hussein, fordi man ikke i samme åndedrag fjernede Kim Jong-Il.

Verden er ikke sort-hvid og vi kan ikke ændre det onde til det gode over en nat. Men vi kan via vores handlinger gradvist ændre det onde til det lidt bedre - step by step.

Jeg tilhører ikke dem, der kræver eller stiller beslutningsforslag i folketingssalen, der pålægger regeringen at holde sig væk fra EM i Ukraine.

Men omvendt tilhører jeg dem, der mener, at man skal tænke sig om. Især når man som regeringen har mulighed for her via en relativt lille politisk handling og omkostning har mulighed for at kunne påvirke udviklingen i eet land (Ukraine), som er på vej i den forkerte retning. Og her dur undskyldningen om, at det kan vi ikke, fordi vi ikke kan eller vil påvirke alle mulige andre forhold alle mulige andre steder på samme tid.

Derfor bør regeringen helt uagtet alle mulige andre lande, tilfælde og situationer overveje, om den rent samvittighedsmæsigt kan holde til IKKE at boykotte sin deltagelse i EM - eller om man med henvisning til, at man ikke kan redde resten af verden på samme tid vælger at gøre ... ingenting.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar